Mintea îmi e, după ultimul episod, ca o tigaie cu ulei încins, care continuă să sfârâie și după ce a fost luată de pe foc!
Filmul ilustreză multe din teoriile de ultimă oră despre inteligența artificială (AI) și viitorul omenirii.
Mulți își pot reprezenta un AI derivat din analiza comportamentală, la scară largă, a umanității. Imaginați-vă: un super-program de computer, eventual rulat pe un procesor cuantic, care cunoaște și chiar anticipează instantaneu toate preferințele, fricile, bucuriile, speranțele, dorințele tuturor indivizilor, în parte!
Imaginați-vă că cineva care controlează acest AI își propune să crească nivelul de anxietate cu 15% ori optimismul cu 12%, al populației globale. Teoretic, se poate. Poate chiar și practic, după cum a dovedit scandalul Cambridge Analytica! Pur și simplu ți se servește insistent ceva ce-ți înclină sufletul într-o parte sau alta!
Numai că acest tip de AI ar fi doar dumnezeul instinctelor, al animalității din om, o imagine tehno-psihologică a unui super-Sarsailă, care se joacă cu viciile și pornirile animalice din om.
Dar nu se știe clar dacă este posibilă conștiința de sine artificială, adică un AI conștient de sine! Unele știri au susținut că deja acest tip de AI e o realitate. Ba că Google, ba că Facebook, ba că Amazon ar fi atins deja supremația cuantică și ar fi creat deja AI cu conștiință de sine! Cert e că testul Turing a fost depășit de mai multe versiuni de AI.
În fine. Revenim la Westworld.
Interesant e că în Westworld se arată că AI se trezește și se rafinează într-un parc psihologic de joacă, unde sufletul omenesc este analizat până în cele mai tenebroase unghere.
Dar acest AI are, totuși, pe om ca model, cu toate luminile, umbrele, aspirațiile și viciile sale! Poate fi la fel de nobil sau de distructiv, dar nu mai mult și nu altceva! Pentru că omul este conștiința supremă din Univers, până la noi ordine!
În ultimele episoade sunt niște dialoguri formidabile! La un moment dat, omul și alter-ego-ul său sintetic, discută despre opțiunile existențiale ale omului. Desigur, acestea nu sunt decât moartea sau viața, autodistrugerea sau depășirea de sine. Temă clar biblică.
De fapt, filmul este ticsit de teologie. Nu doar în idei, ci și terminologic. AI-ul din sezonul 3 se numește Ieroboam, un episod din sezonul 4 are titlul Metanoia etc. Cred că s-ar putea spune chiar că e un film profetic! Nu-mi dau seama ce pot înțelege din el cei neinițiați teologic…
Ei, și mă gândeam, cam asta ar trebui să fie baza de discuție măcar la unele ore de religie la liceu, nu doar subiecte obosite, care nu mai interesează nici măcar pe babele semianalfabete, dar care știu să dea scroll la Facebook pe iPhone!