Paidee, creștinism, post-adevăr

Epoca post-adevăr, pe care o traversăm noi acum (să sperăm că e traversabilă!) nu e ceva nou!

Toate civilizațiile vechi s-au clădit pe valori și adevăruri consimțite la scară largă. Când adevărurile/credințele fondatoare au început să se clatine, civilizațiile s-au dus pe copcă!

Creștinismul a revigorat, cu noua sa concepție despre om și societate, lumea antică greco-romană, instaurând o cultură a paideii, a construcției culturale și evacuând din societate hedonismele degradante.

Paideia a susținut lumea creștină vreo 700-800 de ani, după care s-a instaurat lenea, cultura a pălit, educația a cam dispărut în Răsărit și s-a ideologizat scolastic în Apus. Mai departe, credința culturalizată s-a redus tot mai mult la ritual, mantre isihaste, moaște, icoane făcătoare de minuni, pelerinaje, construcții de catedrale etc., adică o stranie și nouă formă de hedonism al credinței, dar tot o formă de trăire epidermică a umanului.

Straniu e că mult blamata Renaștere a salvat și repus în drepturi paideia, omenirea cunoscând un nou ev al efortului de cunoaștere.

În secolul al XX-lea, oricât de șocant ar suna, comunismul a fost net mai paideic decât capitalismul; că doar nu degeaba s-a spus că comunismul a fost un creștinism pe orizontală, un „creștinism mai bun”. De aceea, anumite nostalgii după comunism, au justificarea lor!

Azi, când nu mai există alternativă la civilizația occidentală, trăim într-un ev aproape complet non-paideic. De aceea morala suferă, școala suferă.

Camerele de supraveghere și frica de brațul legii au înlocuit morala publică, iar automatizarea pieței muncii face tot mai puțin necesară educația. În aceste condiții, e greu de justificat utilitatea paideii.

În concluzie: paideia a devenit astăzi hobby personal și preocupare a părinților pentru bunăstarea și fericirea copiilor. Societatea, însă, este una fundamental a consumului și distracției. Nu a adevărului! Și nici nu aspiră la adevăr! Pentru că adevărul este subiectiv, în buzunarul fiecărui individ, e ce vrea fiecare să fie.

Iar cine bagă la cap aceste lucruri, trăiește netulburat, fără speranțe inutile și temeri neîntemeiate, și-și planifică viața pe baze realiste.

Screenshot 2024-12-13 at 19.09.46

Vindecare și descoperire de sine,
prin postul doar cu apă

De ce a fost abandonat acest post de Biserică, deși a fost singurul post practicat de Iisus? Ce gânduri îți trec prin minte, după ce nu ai mâncat nimic o lună de zile? Cum se simte corpul în timpul postului numai cu apă și după ceea? Cum se simte autovindecarea? Cum se modifică relația cu mâncarea? Cum se modifică nivelul de energie și rezistența corpului, în general?

O carte-mărturisire, apreciată de cei care deja au citit-o pentru sinceritatea cu care a fost scrisă.

Pe aceeași temă

Abonează-te la newsletter.

Newsletter

This field is hidden when viewing the form
Nume