Prin consilierea filocalică se reînvie o veche tradiție terapeutică a creștinismului, prin care omul se poate redescoperi pe sine, reintrând în armonie cu propria ființă, cu cei din jur și, în ultimă instanță, cu Dumnezeu. Filocalia oferă o perspectivă unică asupra vieții care, de aproape două milenii, oferă celor care se conectează la valorile ei, un sens înalt, foarte greu spre imposibil de găsit astăzi în alte părți.
Prin inițierea în exercițiul filocalic, omul poate ajunge să cunoască o lărgire de orizont existențial, o înseninare a cerului minții și pacea inimii.
Există o expresie celebră în spiritualitatea creștină răsăriteană: „războiul nevăzut”. Această expresie are multe interpretări însă, într-o traducere modernă „războiul nevăzut” se referă la un anumit mod de a înțelege cauzele suferinței și ale nefericirii umane. Prin înțelegerea vieții ca participare zilnică la un „război nevăzut”, se produce, prin consecință, o „militarizare a minții”. Astfel, persoana inițiată în tehnicile „războiului nevăzut” își ia viața în propriile mâini, atât cât este cu putință, nu mai este victima propriilor alegeri greșite.